czwartek, 8 sierpnia 2013

Racuchy z wędzonym boczkiem na ostro ...

... lub łagodnie jak kto woli :) podstawą jest ciasto na racuchy a reszta ...

Składniki:
1,5 szklanki mąki
2 szklanki kefiru
2 jajka
szczypta proszku do pieczenia lub sody
garść startego żółtego sera (może być stary)
100g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku (można dać więcej)
1 cebula
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz, papryka ostra

Przygotowanie:
Pokrojony boczek smażymy na małym ogniu bez tłuszczu po czym dodajemy cebule i smażymy do miękkość razem. Można troszkę posolić.
Miksujemy razem mąkę, kefir, jajka o raz proszek, następnie dodajemy ser i pietruszkę a na koniec boczek z cebulą. Po wymieszaniu doprawiamy solą, pieprzę i papryką.
Ciasto smażymy na małym ogniu.


Inaczej zamiast boczku można podusić paprykę wówczas uzyskamy kolorowy efekt lub też dać różne sery np. parmezan, gouda itp. Jeżeli ktoś nie preferuje boczku może wykożystać inną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz