piątek, 17 lutego 2012

Prosty przepis na Muffiny.


Przepis ten znalazłam na jednej ze stron internetowych (dziękuje autorowi) i tak jak nazwa wskazuje przepis jest naprawdę prosty jego oryginalna wersja znajduje się na stronie:  http://www.foody.pl/strony/1/i/136.php?re_id=1356 .

Należy zaopatrzyć się w następujące składniki:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru 
szczypta soli (radzę dać szczyptę bo gdy robiłam z przepisem, w którym mowa o łyżeczce soli ciasto wyszło dość słone)
1 jajko
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oliwy lub pół kostki masła
wybrany dodatek

Należy:
Rozdzielić wykonanie na dwie miski w jednej wymieszamy produkty suche a w drugiej mokre. 
Przesiewamy mąkę i proszek do jednej miski dodać cukier i sól i odstawiamy na bok. do drugiej miski wlewamy oliwę (lub tak jak ja wolę roztopić pół kostki masła w garnku i odstawić do ostudzenia), mleko i jajko za pomocą łyżki (lub trzepaczki lub blendera. Najlepiej blendera bo osobiście lubię szybko gotować). Mokrą miksturę dodajemy do suchych u za pomocą łyżki (to bardzo ważne) należy wymieszać niedokładnie ciasto). Niedokładnie czyli najlepiej by podczas mieszania nie widoczna była mąka, ciasto wyda się za gęste jednym osobą a innym rzadkie (to opinia moich dwóch koleżanek które obserwowały wykonywanie) w skrócie ciasto będzie się lepić. Takie ciasto wykładamy do 12 foremek i pieczemy w nagrzanym piecu w 200C przez 15 do 20 minut aż wierzch zbrązowieje.

Polecam do ciasta w czasie mieszania dodać jakiś dodatek jak rozdrobnione kostki gorzkiej czekolady lub  pół szklanki mrożonych jagód. Może być żurawina orzechy to co lubisz. Ale nie przesadź z ilością najważniejszy jest umiar :)

Pozdrawiam :*
sumienie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz